Beschermd of begeleid wonen
Afhankelijk van jouw wensen en behoeften, kun je bij ons wonen in een kleine groep.
We kiezen bewust voor een kleine groep om een rustige, overzichtelijke en vertrouwde omgeving te creëren.
Een omgeving waarin je je thuis kan voelen, en ongedwongen op je eigen tempo kan werken aan persoonlijke groei.
Woonbegeleiding
Wil je graag zelfstandig gaan wonen, bijvoorbeeld als volgende fase vanuit begeleid wonen, maar heb je hierbij nog wat hulp en advies nodig dan kunnen we je daar bij helpen.
In samenspraak met jou bekijken we op welke gebieden we je kunnen helpen naar nog meer zelfstandigheid.
Tijdens onze begeleiding vangen wij veel signalen op dat de organisatiestructuur van een grote(re) zorginstelling regelmatig belemmerend werkt op de route naar het behalen van de kerndoelstellingen in een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Te veel kostbare tijd en inzet gaan volgens ons verloren aan afstemmingsprocessen tussen de organisatiegeledingen van een instelling. Wij vinden het heel fijn om het verschil te kunnen maken door invulling te geven aan onze woonvoorziening en deze naar eigen inzichten te leiden.
Wij vinden het als initiatiefnemers belangrijk om mensen met een lichte verstandelijke beperking en/of ASS een veilige omgeving aan te bieden, waar warmte en gezelligheid ervaren kunnen worden. Wonen in een kleinschalige woonvorm, geïntegreerd in het maatschappelijk gebeuren van een dorp of stad, vinden wij een belangrijke voorwaarde om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving. Kleinschalig wonen biedt ons inziens ook optimale voorwaarden om privacy, zelfstandigheid en keuzevrijheid gestalte te geven. Wij hebben een woonvoorziening gecreëerd waar het fijn is om te wonen en op bezoek te komen.
Wij bieden daarom een kleinschalige woonvorm voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en/of ASS, waarin men zo gewoon mogelijk kan wonen. De begeleiding is gericht op het creëren van een veilige vertrouwde woonomgeving, waar men zich thuis kan voelen en op zijn/haar eigen tempo kan werken aan zelfstandigheid. Daarnaast richten we ons op het aanbieden van zinvolle dagbesteding en individuele begeleiding.
Wij gaan in onze werkwijze uit van vraaggerichte zorgsturing. Dit houdt in dat op de eerste plaats duidelijk moet worden vastgesteld welke vragen er zijn op het vlak van bijvoorbeeld begeleiding, verzorging, dagbesteding, activiteiten en huisvesting. Vervolgens wordt zorgvuldig door ons bekeken of deze vragen realiseerbaar zijn binnen onze woonvoorziening en of deze passen binnen de huidige groep.
Participatie van ouders en/of verwanten vinden wij een belangrijke voorwaarde om te komen tot een vraag gestuurde ondersteuning van onze bewoners. Open en duidelijke communicatie van ons uit is hierbij van wezenlijk belang. Door individuele rapportage en periodieke evaluatiegesprekken houden wij ouders/wettelijk vertegenwoordigers op de hoogte van ontwikkelingen. Indien nodig dan wel gewenst, is er ook tussentijds telefonisch contact of gaan we op een andere wijze in gesprek met elkaar. Daarnaast stellen wij ons gastvrij op naar ouders en verwanten die op bezoek willen komen.
Wij richten ons als initiatiefnemers op het aansturen, coördineren en uitvoeren van het bieden van zorg en ondersteuning aan een kleine groep mensen met een lichte verstandelijke beperking en/of ASS. Dit houdt onder meer in dat wij als centraal aanspreekpunt fungeren voor de bewoners en hun ouders/verwanten, en dat de vaste medewerkers rechtstreeks aan ons rapporteren en door ons worden aangestuurd.
Voor het realiseren van de dagelijkse zorg hebben wij vier gekwalificeerde medewerkers aangesteld. Wij staan als leiding in principe zelf garant voor de kwaliteit van hygiëne in onze woonvoorziening. Dit houdt in dat wij hier zelf aandacht voor hebben en taken (laten) vervullen. Waar zinvol en mogelijk, betrekken wij uiteraard ook de bewoners bij de uitvoering van huishoudelijke activiteiten.
Op termijn willen wij vrijwilligers werven, waarop bewoners een beroep kunnen doen voor ondersteuning bij activiteiten. Hierbij denken we aan begeleiding van activiteiten zoals wandelen, fietsen, paardrijden, uitstapjes en dergelijke. Momenteel worden deze activiteiten begeleid door het vaste personeel.
Vanaf komend schooljaar bieden wij één stageplaats, in te vullen door een student die de opleiding Social Work (MBO of HBO) of een andere relevante studie volgt. Wij behandelen overigens niet zelf, dit besteden we uit aan gecertificeerde professionals binnen ons netwerk zodat we ook de juiste match kunnen inzetten tussen hulpverlener en cliënt.
Wij bieden een huis waar mensen met een verstandelijke beperking veilig kunnen wonen en van waaruit men kan deelnemen aan de samenleving. Naast het bieden van ondersteuning op het vlak van geestelijk welzijn en de algemene dagelijkse levensverrichtingen (zoals boodschappen doen, koken, huishouden, persoonlijke hygiëne, beheer van financiën, hulp met budgettering en schulden, afspraken en contact met overheden en instanties etc.), richten wij ons op ondersteuning van het sociaal-emotioneel welbevinden van de bewoner. Wij streven naar een cultuur, waarin sprake is van respect voor het individu en voor elkaar. Een cultuur waarin ruimte aanwezig is voor het maken van eigen keuzes. Het creëren van een gezellige leefsituatie, waarin men zichzelf kan zijn en iets positiefs aan elkaar kan ontlenen, vinden wij hierbij van wezenlijk belang. De faciliteiten van de woonvoorziening zijn goed; eigen kamers, groepsruimte en sanitair, met daarnaast buitenruimte waar diverse activiteiten kunnen worden ontplooid.
Op termijn willen wij een tweede fase realiseren, waarin mensen kunnen doorstromen die zich op de groep de nodige basisvaardigheden eigen hebben gemaakt. Daarin willen we iedere bewoner een zelfstandig appartement aanbieden met daarbij wel de mogelijkheid gebruik te maken van de (inpandige) aanwezige groepsvoorzieningen en begeleiding.
Op dit vlak zijn er diverse mogelijkheden. Cliënten kunnen bij Digiteam dagbesteding volgen binnen het bedrijf gericht op ICT en internet. Continuering van dagbesteding die mensen al hebben, bekijken we samen wat betreft haalbaarheid. Naast de mogelijkheden die worden geboden door onze eigen dagbesteding en andere voorzieningen in de regio, willen we bekijken of er ook andere vormen van geïntegreerde dagbesteding kunnen worden ontwikkeld.
Centraal uitgangspunt hierbij is dat de bewoner een meerwaarde kan ontlenen aan de invulling van zijn dagbesteding. De mogelijkheden van dagbesteding onderzoeken we door contacten te leggen met reguliere instellingen, bedrijfsleven, sportverenigingen en andere culturele en welzijnsinstellingen in de regio. Voor een aantal bewoners is het mogelijk zinvol om de dagbesteding meer rondom de woonvoorziening in te vullen.
Activiteiten hierbij zijn met name gericht op beleving en beweging. Wij gaan vrijwilligers werven voor ondersteuning van activiteiten zoals wandelen, zwemmen, fietsen en naar de markt gaan.
Op basis van behoefte bekijken wij mogelijkheden voor sportieve en/of recreatieve activiteiten. Indien mogelijk, zoeken we aansluiting bij het aanbod vanuit de gemeente of binnen de regio. Daarnaast zijn in en rond de woonvoorziening ook mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding aanwezig, en is er een sportschool op (zeer korte) loopafstand. Ook voor deze activiteiten willen wij vrijwilligers werven, bijvoorbeeld voor het vervoer of begeleiding tijdens het sporten.
De woonvoorziening moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Wij werken daarom volgens een streng kwaliteitsmanagementsysteem.
Bewaking van de kwaliteit van zorg en ondersteuning en het blijven zoeken naar mogelijkheden ter verbetering hiervan, zien wij als een belangrijke taak. Mede door een goede samenwerking en open communicatie met ouders en andere betrokkenen, willen wij streven naar een optimale kwaliteit van dienstverlening.
Een kleine groep bewoners (voor een gemiddelde bewoningstijd van circa 2 tot 3 jaar) met een lichte verstandelijke beperking en/of ASS die aangewezen zijn op begeleiding om zelfstandig te kunnen wonen.
Gewoonlijk is het doel om uiteindelijk zonder begeleiding zelfstandig te kunnen gaan wonen, maar indien noodzakelijk is ook bewoning voor langere tijd mogelijk.
Wij gaan uit van een heterogene samenstelling qua leeftijd, zorgzwaarte en behoefte aan ondersteuning. Bewoners moeten wel een meerwaarde ontlenen aan het wonen in een leefgroep. Bewoners kunnen zowel vanuit de thuissituatie als vanuit een instelling of organisatie worden aangemeld. Zorgkantoren uit de regio kunnen onze woonvoorziening onder de aandacht brengen bij potentiële bewoners.
Digizorg wil verantwoorde en kwalitatief goede zorg leveren aan haar cliënten. Om dit te kunnen waarborgen heeft Digizorg de keus gemaakt om geen zorg te leveren aan een aantal cliëntgroepen.Hieronder wordt beschreven op welke doelgroepen Digizorg zich richt en welke uitsluitingscriteria hierbij gelden.
Doelgroep Digizorg:
Welke indicatie heb je nodig om bij ons te kunnen wonen:
Uitsluitingscriteria Digizorg
Dit zijn de uitsluitingscriteria die we hanteren in onze kleinschalige woonvorm:
Het pand is gelegen op een aantrekkelijke locatie aan het kanaal, de dorpskern van Oost-souburg en het centrum van Vlissingen zijn dichtbij. Er is een sportschool op nog geen 100 meter afstand. Verder rij je zo de A58 op en is er een bushalte en een NS station op loopafstand. Het betreft een nieuw gerealiseerde woonunit met aangelegen bedrijfswoning op een stuk grond van ongeveer 950 m2. Rondom het huis en in de tuin is er voldoende gelegenheid om buiten te zitten en te ontspannen. Er is (snel) kabelinternet aanwezig, mechanische ventilatie, vloerverwarming en koeling, en een waterontharder.
Alle kamers zijn gemeubileerd, inclusief televisie, en wij voorzien de bewoners daarbij van beddengoed en handdoeken. Als de bewoners zelf een eigen televisie of andere zaken mee willen nemen dan is dat in overleg uiteraard mogelijk